Rozmaryn płożący

Łacińska nazwa: Rosmarinus prostratus Rozmaryn popularny jest ze względu na swoje aromatyczne liście i intensywny zapach. Cała roślina bardzo silnie i przyjemnie pachnie. Dorasta w donicy do ok. 30 cm wysokości i 50 cm szerokości. Łodygi długie, płożące z ciemnozielonymi, grubymi listkami przypominającymi igiełki o aromatycznym zapachu i gorzko-korzennym smaku. Kwitnie od marca do czerwca niebieskawymi kwiatami. Oprócz walorów dekoracyjnych ma również szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie nadaje się do przyprawiania mięs, ryb, ziemniaków, sosów i zup. Wykorzystywany jest w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej i polskiej. Liście mogą być dodawane do potraw w naturalnej postaci lub jako suszone zioło. Ma również działanie prozdrowotne, m.in. poprawia trawienie, wspomaga koncentrację i pamięć, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, może również pomagać w redukcji stresu. Zimuje w warunkach domowych, w naszym klimacie przemarza zarówno w gruncie, jak i w donicach. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak dobrze rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych o pH 6,0-7,0, może to być np. podłoże warzywne; najlepiej dodatkowo wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Rozmaryn polecany jest do sadzenia w miejscach słonecznych w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Szczególnie wyjątkowo wygląda uprawiany w wiszących donicach dekorując nasze balkony i tarasy. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   30 cm
Szerokość (cm)   50 cm
Pokrój Płożący
Stanowisko Słoneczne
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   III IV V VI