Rozmaryn płożący
Łacińska nazwa: Rosmarinus prostratus Rozmaryn popularny jest ze względu na swoje aromatyczne liście i intensywny zapach. Cała roślina bardzo silnie i przyjemnie pachnie. Dorasta w donicy do ok. 30 cm wysokości i 50 cm szerokości. Łodygi długie, płożące z ciemnozielonymi, grubymi listkami przypominającymi igiełki o aromatycznym zapachu i gorzko-korzennym smaku. Kwitnie od marca do czerwca niebieskawymi kwiatami. Oprócz walorów dekoracyjnych ma również szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie nadaje się do przyprawiania mięs, ryb, ziemniaków, sosów i zup. Wykorzystywany jest w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej i polskiej. Liście mogą być dodawane do potraw w naturalnej postaci lub jako suszone zioło. Ma również działanie prozdrowotne, m.in. poprawia trawienie, wspomaga koncentrację i pamięć, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, może również pomagać w redukcji stresu. Zimuje w warunkach domowych, w naszym klimacie przemarza zarówno w gruncie, jak i w donicach. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak dobrze rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych o pH 6,0-7,0, może to być np. podłoże warzywne; najlepiej dodatkowo wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Rozmaryn polecany jest do sadzenia w miejscach słonecznych w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Szczególnie wyjątkowo wygląda uprawiany w wiszących donicach dekorując nasze balkony i tarasy. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 30 cm |
Szerokość (cm) | 50 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | III IV V VI |