Mięta pieprzowa 'Chocolate'
Łacińska nazwa: Mentha piperita 'Chocolate' Atrakcyjna odmiana mięty dorastająca do ok. 40 cm wysokości i ok 30 cm szerokości. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kwiaty purpurowe, miododajne, zebrane w kątkach liści, należy je przyciąć zanim rozkwitną w celu utrzymania mięty w zwartej kępce. Aby opóźnić jej kwitnienie, warto także od czasu do czasu obrywać koniuszki pędów. Jest to szczególnie ważne, gdy uprawiamy roślinę w pojemniku. Liście brązowo-zielone o miętowo-czekoladowym aromacie. Liście zachowują swoje cechy w pełnym słońcu i zacienieniu. Oprócz wartości ozdobnych, mięta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jej liście doskonale nadają się do aromatyzowania i dekoracji potraw i deserów. Można również z nich przyrządzać napary i herbatki. Jest również wspaniałym środkiem leczniczym dla układu pokarmowego, ma również działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym. Odmiana odporna na choroby i szkodniki. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym lub półcienistym, glebach żyznych, przepuszczalnych, o odczynie zbliżonym do obojętnego o pH 6,0-7,0. Może to być ziemia uniwersalna ogrodowa zmieszana z wapnem lub mączką bazaltową; najlepiej dodatkowo wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Doskonale sprawdza w ogrodach przydomowych, na ziołowych rabatach a także do uprawy w pojemnikach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 40 cm |
Szerokość (cm) | 30 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | VI VII VIII |