Jarmuż don. 15cm
Łacińska nazwa: Brassica oleracea var. sabellica Jarmuż nazywany inaczej kapustą warzywną, jest szeroko uprawiany na całym świecie i stanowi popularny składnik spożywczy. Ceniony jest za swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Posadzony w gruncie dorasta do ok. 100 cm wysokości, uprawiany w donicy do ok. 50 cm. Charakteryzuje się silnym systemem korzeniowym, kędzierzawymi, pomarszczonymi, zielonymi, aromatycznymi liśćmi zebranymi w rozetę. Zbiór liści jarmużu można zacząć późną jesienią i kontynuować przez całą zimę aż do przedwiośnia. Liście zbiera się kilka razy, zaczynając od najstarszych liści dolnych. Zbiory kończymy, gdy wiosną rośliny zaczną wypuszczać pędy kwiatostanowe. Kwitnie w maju, żółtymi kwiatami. Oprócz właściwości ozdobnych jarmuż ma również szerokie zastosowanie kulinarne i zdrowotne. Liście mogą być jedzone na surowo, nadają się również do gotowania na parze, duszenia i pieczenia, a także na sok warzywny. Jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, witamin z grupy B, prowitaminy A oraz kwasu foliowego. Ponadto jarmuż zawiera znaczne ilości białka i soli mineralnych, które odgrywają ważną rolę w procesie przemiany materii. Oprócz dostarczania organizmowi wielu składników pokarmowych jarmuż działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Jarmuż jest odporny na mróz i suszę. W naszym klimacie uważany jest za roślinę dwuletnią. Preferuje stanowiska słoneczne. Nie ma dużych wymagań glebowych, można uprawiać go praktycznie na każdym podłożu, jednak dobrze rośnie na glebach żyznych i próchniczych. Może to być podłoże warzywne o pH 6,0-7,0; najlepiej dodatkowo wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Polecany jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 100 cm |
Szerokość (cm) | 50 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | V |