Bazylia 'Pesto Besto'

Łacińska nazwa: Ocimum basilicum 'Pesto Besto' Ciekawa odmiana bazylii dorastająca w donicy do ok. 30-40 cm wysokości i podobnej szerokości. Liście jadalne, dość duże, zielone, cudownie aromatyczne. Kwitnie w połowie lata, ale kwiaty należy ścinać. Jest to odmiana bardzo odporna na mączniaka, dodatkowo odstrasza owady. Oprócz wartości ozdobnych, bazylia ma szerokie zastosowanie kulinarne, świeże listki służą jako przyprawa, mi.in. do sosów, zup i gulaszów. Potrawy, do których dodano bazylię mają przyjemny smak i zapach. Doskonała do dań kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Ponadto działa przeciwzapalnie, moczopędnie, uspokajająco, poprawia też trawienie. Zimuje w warunkach domowych, w naszym klimacie przemarza zarówno w gruncie, jak i w donicach. Przycinanie powoduje dobre rozkrzewianie się rośliny. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak dobrze rośnie na glebach żyznych, przepuszczalnych, lekko zasadowych o pH 6,0-7,5. Może to być ziemia uniwersalna ogrodowa zmieszana z wapnem lub mączką bazaltową; najlepiej dodatkowo wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Bazylia polecana jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   30-40 cm
Szerokość (cm)   35-40 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5