Śliwa 'Węgierka Dąbrowicka'
Łacińska nazwa: Prunus domestica 'Węgierka Dąbrowicka' Polska, deserowa odmiana śliwy o kulistej, średnio zagęszczonej koronie. Zyskała popularność ze względu na obfite owocowanie oraz atrakcyjny wygląd i smak owoców. Po 10 latach dorasta do 5 m wysokości i podobnej szerokości. Wiosną kwitnie dużymi, ozdobnymi, białymi, miododajnymi kwiatami. Wchodzi w okres owocowania w 2 roku po posadzeniu, owocując obficie, niestety ma tendencje do naprzemiennego owocowania. Owoce średnie, ciemnogranatowe pokryte niebieskim nalotem. Miąższ zielono-żółty, zwarty, soczysty, słodko-kwaśny, naprawdę bardzo smaczny, łatwo odchodzi od pestki. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być również wykorzystywane w produkcji dżemów, marmolad, konfitur, kompotów i soków, a także jako dodatek do ciast, deserów i potraw. Można je również suszyć. Śliwki to doskonałe źródło witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminy A, C, E, B6 oraz K, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę sierpnia. Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Doskonale sprawdzi się w przydomowych ogrodach, a także dużych sadach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 500 cm |
Szerokość (cm) | 500 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | IV |