Rokitnik pospolity 'Askola'(żeński)
Łacińska nazwa: Hippophae rhamnoides 'Askola' Rokitnik 'Askola' to krzew ceniony ze względu na swoje wszechstronne, prozdrowotne działanie o kopulastym, zaokrąglonym pokroju. Dorasta do 3 m wysokości i podobnej szerokości. Kora na młodych pędach brązowa, na starszych popielata. Na pędach występują ciernie, ale jest ich znacznie mniej niż na typowym gatunku. Cechą charakterystyczną są wąskie, brzegiem podwinięte, z zewnątrz, srebrzysto-szare, gęsto osadzone na pędach liście, które opadają na zimę. W kwietniu pojawiają się żółte kwiaty, ale nie mają większej wartości dekoracyjnej. Krzew ceniony jest ze względu na soczyste, podłużne, pomarańczowe owoce, które dojrzewają wczesną jesienią i bardzo długo utrzymują się na gałęziach. W smaku nie należą do wyśmienitych, są cierpkie i kwaśne. Dopiero po przymrozkach tracą cierpki smak i stają się słodsze. Zawierają bardzo dużo witamin E, F, K, P i prowitaminę A, dlatego ich spożycie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Przyspieszają trawienie, pobudzają apetyt, a duża ilość witaminy C wzmacnia odporność i działa wzmacniająco. Maseczki z rokitnika poprawiają cerę oraz hamują starzenie się skóry, to cenna roślina lecznicza i przyprawowa. Jest to jeden z najbardziej bogatych w związki mineralne owoców jakie możemy zbierać w ogrodzie. Dodatkowo jest bardzo wytrzymały, odporny na zasolenie oraz mroźny wiatr. Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski, np. odmianę Hikul, Friesdorfer Orange. Preferuje stanowisko słoneczne. Nie ma specjalnych wymagań glebowych i wilgotnościowych, jednak najlepiej rośnie na glebach o odczynie zbliżonym do lekko zasadowego, pH 6,5-7,5, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa wymieszana z wapnem lub mączką bazaltową; dodatkowo można wymieszać je z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Polecana do parków i zieleni miejskiej, do ogrodów przydomowych, również na nieformowane żywopłoty. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 300 cm |
Szerokość (cm) | 300 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | V IV |