Porzeczka mix

Łacińska nazwa: Ribes nigrum Wspaniała roślina o leczniczych, użytkowych i ozdobnych właściwościach. Dorasta do 120 cm wysokości i podobnej szerokości. Soczyście zielone liście i kwiaty pokryte są licznymi gruczołkami o specyficznym zapachu. Kwitnie w kwietniu. Kwiaty drobne, barwy żółtawo-zielonej, zebrane w zwisające grona, bez wartości ozdobnych. Owocuje w lipcu. Porzeczka czarna osiąga pełnię owocowania w czwartym roku po posadzeniu. Najlepiej owocuje na pędach jednorocznych i dwuletnich, dlatego należy usuwać starsze pędy. Owoce małe, kuliste, czarne lub czerwone, słodko-kwaśne, zebrane w zwisające grona. Mogą byś spożywane bezpośrednio z krzaka lub wykorzystane przy produkcji dżemów, marmolad, galaretek, win, soków i nalewek. Owoce porzeczki czarnej zawierają ogromne bogactwo witamin, szczególnie witaminy C (jest jej cztery razy więcej niż w cytrusach) i PP, poza tym mają dużo witaminy B, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Owoce czarnej porzeczki korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Nie może zabraknąć jej w żadnym ogrodzie! Porzeczka jest rośliną miododajną. Odmiana samopylna. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Idealna do nasadzeń w ogrodach przydomowych i na działkach ogrodniczych. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   120 cm
Szerokość (cm)   120 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   IV V