Porzeczka czerwona (GK)

Łacińska nazwa: Ribes spicatum Czerwona porzeczka to jedna z najczęściej uprawianych odmian owoców jagodowych. Jest ceniona za wyjątkowy smak i dużą zawartość witamin i składników odżywczych. Rośnie szybko, dorastając do ok. 1,5 m wysokości i ok. 1,2 m szerokości. Pokrój rozłożysty, pędy sztywne, wzniesione. Liście zielone, spiczaste z powycinanymi końcówkami, opadają na zimę. W kwietniu pojawiają się drobne, niepozorne, miododajne kwiaty. Owocuje bardzo obficie w lipcu. Owoce drobne, kuliste, czerwone, soczyste, w smaku słodko-kwaśne. Świetnie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również na przetwory, czy nalewkę. Czerwona porzeczka jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, w tym m.in. w witaminę C, A, E i K, a także wiele mikroelementów, np. magnez, potas, wapń i żelazo. Dodatkowo wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na na układ pokarmowy. Dzięki dużej zawartości wit. C porzeczka wspomaga obniżyć ciśnienie krwi i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Nie może zabraknąć jej w żadnym ogrodzie! Krzew ten preferuje stanowiska słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Idealna do nasadzeń w ogrodach przydomowych i ogrodach działkowych. Na tej aukcji oferujemy roślinę z gołym korzeniem.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   150 cm
Szerokość (cm)   120 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   IV