Pigwowiec japoński 'Sargentii'
Łacińska nazwa: Chaenomeles japonica 'Sargentii' Szybko rosnący krzew liściasty o krzaczastym, rozłożystym pokroju dorastający do 0,8 m wysokości i 1,5 m szerokości. Krzew należy przycinać, aby lepiej owocował. Posiada ciemnozielone liście opadające na zimę. Pojedyncze, pomarańczowe kwiaty pojawiają się od kwietnia do maja. Wygląda wtedy naprawdę imponująco! Nie przejdziemy obok tej odmiany obojętnie. Owocuje we wrześniu. Owoce żółte, duże, kwaskowate, twarde, cierpkie. Świeże owoce nie są smaczne na surowo, ale można nimi zastąpić cytrynę i dodawać do herbaty. Można je także suszyć. Świetnie również nadają się na przetwory - dżemy, konfitury, soki syropy oraz nalewkę. Sok z pigwowca wzmacnia odporność, ponieważ zawiera sporą ilość witaminy C oraz działa rozgrzewająco. Owoce mają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, wzbogacają organizm w mikro- i makroelementy oraz antyoksydanty. Pobudzają perystaltykę jelit, poprawiają przemianę materii. Preferuje stanowisko słoneczne lu półcieniste, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie lekko kwaśnym, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 5,5-6,5; dodatkowo można wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Idealna do nasadzeń w ogrodach przydomowych. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 80 cm |
Szerokość (cm) | 150 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | IV V |