Pigwa gruszkowa

Łacińska nazwa: Cydonia oblonga Niewielkie drzewo owocowe cenione za wyjątkowo aromatyczne owoce. W naszych warunkach możemy hodować pigwę jako mocno rozgałęziony krzew lub drzewo o krótkim pniu. Po 10 latach dorasta do 4 m wysokości i 3 m szerokości. Młode pędy pigwy są filcowato owłosione i cienkie z małymi pączkami liści. Liście ciemnozielone, jajowate, pokryte od spodu gęstymi, szarymi włoskami, opadają na zimę. Kwitnie w czerwcu, kwiaty białe, duże, pojedyncze, lekko pachnące, pięknie wyróżniają się na tle liści i wyglądają naprawdę imponująco! Owocuje w październiku. Owoce jadalne, duże, żółte, kształtem przypominające gruszki. W smaku są cierpkie, kwaśno-słodkie, aromatyczne. Aby nadawały się do jedzenia muszą po zbiorze poleżeć i dojrzeć. Na surowo raczej się ich nie spożywa, natomiast można z nich zrobić smaczne dżemy, marmolady i galaretki – zawierają dużo pektyn, dzięki którym przetwory z pigwy w naturalny sposób tężeją. Z owoców można robić soki i nalewki. Po upieczeniu lub ugotowaniu można je podać jako dodatek do potraw z mięsa i dziczyzny. Owoce charakteryzują się również właściwościami leczniczymi, zawierają bardzo dużo witamin. Preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste, osłonięte od wiatru. Gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie lekko kwaśnym, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 5,5-6,5; dodatkowo można wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Polecana do ogrodów przydomowych, do parków i zieleni miejskiej. Odmiana samopylna. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   400 cm
Szerokość (cm)   300 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   VI