Morwa czarna

Łacińska nazwa: Morus nigra Atrakcyjna odmiana morwy ceniona za dekoracyjny wygląd i zdrowe owoce. Rośnie w miarę szybko, tworząc gęstą, rozłożystą koronę. Wszystkie pędy są mocno zwisające, aż do ziemi. Wytwarza prosty i dominujący pień, z którego odchodzi kilka mocnych konarów. Po 10 latach dorasta do 4 m wysokości i 3 m szerokości. Liście błyszczące, zielone, owłosione, opadają na zimę. Kwitnie w maju, białe kwiaty przypominają wyglądem "kotki" wierzbowe. Owocuje w sierpniu. Owoce podobne do jeżyny, czarne, bardzo soczyste, słodko-kwaśne, w ostatnim etapie dojrzewania stają się niespotykanie słodkie. Można je zjadać na surowo albo przyrządzać z nich dżemy, kompoty lub nalewki. Zawierają cukry, takie jak fruktoza i glukoza, kwasy (cytrynowy, jabłkowy) karoteny, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy. To również źródło antocyjanów, pektyn i soli mineralnych. Morwa czarna jest jednym z najłatwiejszych w uprawie drzew, polecanym dla początkujących ogrodników. Morwa czarna jest odmianą samopylną, więc nie potrzebuje zapylacza do owocowania. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste. Jednak na słońcu owoce będą smaczniejsze i słodsze. Gleby lekkie, umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne o odczynie od lekko kwaśnego o pH 5,5-6,5 do obojętnego o pH 6,5-7,5, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych; dodatkowo można wymieszać je z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Doskonała odmiana do ogrodów przydomowych i zieleni publicznej. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   400 cm
Szerokość (cm)   300 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   V