Jagoda Goji

Łacińska nazwa: Lycium barbarum Jagoda Goji (Kolcokwój szkarłatny) to mocno rozgałęziony krzew o przewieszającym się pokroju. Rośnie silnie i dorasta do ok. 2,5 m wysokości i podobnej szerokości. Liście grube, szaro-zielone, opadają na zimę. Kwitnie latem, kwiaty fioletowe, osadzone na długich szypułkach, zebrane pojedynczo lub po kilka w kątach liści.Owocuje od sierpnia, aż do przymrozków, bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Wówczas jest wręcz oblepiona jajowatymi, pomarańczowymi jagodami. Pyszne, delikatne, słodkie owoce goji zawierają dużo składników odżywczych, minerałów i antyutleniaczy. Są uważane za najzdrowsze owoce świata! Mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, hamują procesy starzenia oraz wspomagają regenerację komórek. Świetnie nadają się do bezpośredniego spożycia, można je również suszyć, młode pędy można wykorzystywać do sałatek. Jesienią owoce stanowią ciekawą ozdobę. Odmiana odporna bardzo odporna na suszę, warunki miejskie i zanieczyszczenie powietrza. Preferuje stanowisko słoneczne, na którym smak owoców jest lepszy, ale poradzi sobie również w półcieniu, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od obojętnego do lekko zasadowego, pH 6,5-7,5, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa wymieszana z wapnem lub mączką bazaltową; dodatkowo można wymieszać je z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Idealna do nasadzeń w ogrodach przydomowych, parkach i zieleni miejskiej. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   250 cm
Pokrój Płaczący
Stanowisko Słoneczne Półcieniste
Gleby Obojetne pH 6-8 Zasadowe pH >8
Kwitnienie   VI VII