Jabłoń 'Ligol'
Łacińska nazwa: Malus domestica 'Ligol' Polska odmiana ciesząca się dużą popularnością wśród konsumentów. Rośnie umiarkowanie szybko tworząc słabo zagęszczoną, stożkową koronę. Po 10 latach dorasta do 4 m wysokości i ok. 4,5 m szerokości. Liście ciemnozielone, lekko podłużne, opadają na zimę. Kwitnie w maju biało-różowymi kwiatami. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, jednak ma skłonność do przemiennego owocowania i wymaga przerzedzania zawiązków. Owoce bardzo duże, duże, zielone, które od nasłonecznionej strony pokrywają się czerwono-karminowym, rozmazanym rumieńcem. Miąższ kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny. Świetnie nadają się do bezpośredniego spożycia, możne je również wykorzystać na różnego rodzaju przetwory lub soki. Jabłka są bogatym źródłem witamin z grupy C, B, E, zawierają również błonnik, pektyny oraz beta-karoten. Dojrzałość zbiorcza przypada na trzecią dekadę września lub pierwszą października. W chłodni jabłka można przechować do sześciu miesięcy, a w kontrolowanej atmosferze do ośmiu miesięcy Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski, sama również jest świetnym zapylaczem dla innych odmian. Odmiana odporna na mączniaka i parcha. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Z uwagi na łatwość uprawy, polecana osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem. Polecana do ogrodów przydomowych oraz na działki. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 450 cm |
Szerokość korony(cm) | 400 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | V |