Grusza (zaszczepione 5 odmian)

Łacińska nazwa: Pyrus communis Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Grusza 5 w 1 to wyjątkowe drzewo, na którym zaszczepione jest pięć deserowych odmian. Po 10 latach dorasta do 3-4 m wysokości i podobnej szerokości. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru, który świetnie wpływa na pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Zawierają również m.in. potas, kwas foliowy, pektyny i witaminę B9. Można przyrządzić z nich nie tylko przetwory i desery, są też idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodają lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym. Preferuje stanowiska słoneczne, gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego, pH 5,5-7,5, może to być ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2 – 7,4; dodatkowo można wymieszać je z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Z uwagi na łatwość uprawy, polecana osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem. Polecana do ogrodów przydomowych oraz na działki. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   300-400 cm
Szerokość korony(cm)   300-400 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Obojetne pH 6-8 Zasadowe pH >8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   IV