Brzoskwinia 'Inka'
Łacińska nazwa: Prunus persica 'Inka' Niezwykle popularna, obficie owocująca polska odmiana brzoskwini, charakteryzująca się silnym wzrostem i dużą odpornością na mróz. Po 10 latach dorasta do ok 4 m wysokości i 4,5 m szerokości tworząc kulistą, zaokrągloną koronę. Kwitnie w kwietniu tworząc duże, ozdobne, pachnące, różowe kwiaty. Owocuje obficie na przełomie sierpnia i września. Owoce są duże, żółte, pokryte w 50% czerwonym, kropkowanym rumieńcem. Skryty pod nią kremowy, żółty miąższ cechuje się soczystą konsystencją i słodko-kwaskowatym smakiem, a pestki w nim zawarte z łatwością oddzielają się od owocu. Świeże owoce zawierają szereg witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk. Można je spożywać bez obaw o linię, bo są niskokaloryczne. Brzoskwinia należy do grupy drzew deserowo-przetwórczych, a jej owoce doskonale sprawdzają się między innymi w produkcji rozmaitych soków, dżemów, marmolad, kompotów, a także jako składnik licznych deserów, ciast i potraw. Odmiana samopylna i do prawidłowego owocowania nie wymaga obecności zapylaczy. Systematyczne, coroczne cięcie drzew pozwala uzyskać wysokie plony, przy utrzymaniu wysokiej jakości owoców. Preferuje stanowisko słoneczne. Gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Z uwagi na łatwość uprawy, polecany osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.
Dodatkowe informacje
Wysokość (cm) | 500 cm |
Szerokość (cm) | 500 cm |
Pokrój | |
Stanowisko | |
Gleby | |
Kwitnienie | IV |