Brzoskwinia 'Inka'

Łacińska nazwa: Prunus persica 'Inka' Niezwykle popularna, obficie owocująca polska odmiana brzoskwini, charakteryzująca się silnym wzrostem i dużą odpornością na mróz. Po 10 latach dorasta do ok 4 m wysokości i 4,5 m szerokości tworząc kulistą, zaokrągloną koronę. Kwitnie w kwietniu tworząc duże, ozdobne, pachnące, różowe kwiaty. Owocuje obficie na przełomie sierpnia i września. Owoce są duże, żółte, pokryte w 50% czerwonym, kropkowanym rumieńcem. Skryty pod nią kremowy, żółty miąższ cechuje się soczystą konsystencją i słodko-kwaskowatym smakiem, a pestki w nim zawarte z łatwością oddzielają się od owocu. Świeże owoce zawierają szereg witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk. Można je spożywać bez obaw o linię, bo są niskokaloryczne. Brzoskwinia należy do grupy drzew deserowo-przetwórczych, a jej owoce doskonale sprawdzają się między innymi w produkcji rozmaitych soków, dżemów, marmolad, kompotów, a także jako składnik licznych deserów, ciast i potraw. Odmiana samopylna i do prawidłowego owocowania nie wymaga obecności zapylaczy. Systematyczne, coroczne cięcie drzew pozwala uzyskać wysokie plony, przy utrzymaniu wysokiej jakości owoców. Preferuje stanowisko słoneczne. Gleby żyzne, przepuszczalne, przeciętne ogrodowe o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, może to być uniwersalna ziemia ogrodowa o pH 5,5-6,5 lub ziemia do drzewek i krzewów owocowych o pH 6,2-7,4; dodatkowo można wymieszać ją z perlitem lub keramzytem, co spowoduje spulchnienie podłoża oraz lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Z uwagi na łatwość uprawy, polecany osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   500 cm
Szerokość (cm)   500 cm
Pokrój Kulisty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   IV