Hibiskus bylinowy Summerific 'Cherry Choco Latte'

Hibiskus bylinowy Summerific 'Cherry Choco Latte' Łacińska nazwa: Hibiscus moscheutos Summerific 'Cherry Choco Latte' Piękna, wieloletnia bylina tworząca okazałe kępy o zwartym, krzaczastym pokroju, dorastające do 120 cm wysokości i 120 cm szerokości. Liście duże, powycinane, ciemnozielone, świetnie kontrastujące z kolorem kwiatów. Kwitnie od lipca do października. Kępy udekorowane są wówczas gigantycznymi kwiatami koloru białego z ciemnoróżowymi plamkami i żyłkami oraz szczególnie dużym, bordowym środkiem. Osiągają imponującą średnicę około 25 cm! Zbudowane są one z pięciu dużych płatków, spiralnie zachodzących na siebie. Są naprawdę spektakularne, dodatkowo przyciągają do siebie motyle i inne owady zapylające. Aby cieszyć się pięknem rośliny przez dłuższy czas, warto regularnie usuwać przekwitnięte kwiaty, a wczesną wiosną przyciąć pędy ok. 20 cm. nad ziemią. Preferuje stanowiska słoneczne i półcieniste, osłonięte od wiatru, a gleby przepuszczalne, wilgotne, przeciętne ogrodowe o odczynie lekko kwaśnym, może to być ziemia uniwersalna ogrodowa o pH 5,5-6,5 z domieszką wapna; najlepiej dodatkowo wymieszać ją z perlitem, co spowoduje lepsze dotlenienie korzeni, a tym samym bujniejszy wzrost. Ketmia bylinowa to wspaniała roślina do sadzenia w wyeksponowanych miejscach, gdzie zdecydowanie będzie się wyróżniała na tle innych, mniejszych bylin. Polecane jest głębokie sadzenie rośliny i usypywanie kopca na zimę. Można ją również uprawiać w dużych pojemnikach. Rośliny uprawiane w donicach sadzimy w ogrodach przez cały sezon wegetacyjny, tj. od wczesnej wiosny, poprzez lato, aż do późnej jesieni.

Dodatkowe informacje

Wysokość (cm)   120 cm
Szerokość (cm)   120 cm
Pokrój Krzaczasty
Stanowisko Słoneczne
Gleby Obojetne pH 6-8 Lekko kwaśne pH 4,0-6,5
Kwitnienie   VII VIII IX X